Музей на световното хумористично изкуство

5300 Габрово, ул. “Брянска” 68, тел. (066) 807229, факс (066) 806989

e-mail: humorhouse@globcom.net

humorhouse@mail.bg

http://www.humorhouse.bg/

Скъпи приятели,

Имаме удоволствието да Ви информираме, че нашият музей “Дом на хумора и сатирата” посвети на Годината на Русия в България три събития. Това са: самостоятелната изложба “Небесен музикант” – рисунки на Михаил Сажаев (отворена за посетители до края на март), карикатурната изложба “Една усмихната Русия” (на разположение на посетителите до края на март) и издаването на руски език на съставения от наши специалисти сборник “Габровски хумор”. След закриването на двете руски изложби, колекциите могат да бъдат показани и на други места по взаимно договаряне и в подходящо време.

Няколко думи за изложбите

За “Небесен музикант”

Михаил Сажаевъ (художникът така изписва името си) е уникален творец, свързан с Дома на хумора и сатирата още от 1983 година, когато получава награда за карикатура в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Следва награда за рисунка в Биенале -93, участие в международното жури на Биенале-95, участия във всички следващи Биеналета. Има самостоятелни изложби в ДХС и участия в юбилейните изложби “Златни усмивки” (2003) и “Дарено с любов” (2007).

Рисунките на М. Сажаевъ ни откриват един приказно-вълшебен свят, сякаш дошъл от нашето детство, алегоричен и същевременно реален. Природата е населена от хора и животни, които може би са преродени човеци, чисти или порочни, но винаги натоварени с много подтекст и философско послание.

В едно свое писмо до музея от 1994 г., Сажаевъ признава: “Сега работя в различни страни, но съм особено признателен на Габрово затова, че там започна някога моята международна дейност и май имам много по-топли чувства към този град, отколкото към някои световни столици.

Някога бях истински щастлив в Габрово.

В “Една усмихната Русия” са показани 55 карикатури на 42 автори с типичния руски хумор от последните три-четири десетилетия. Карикатурите са собственост на музея и са част от фонда “Хумор на народите”, попълван през годините от дарения на самите творци. Много от представените художници са носители на различни награди от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата “Габрово” (М.Златковски, Константин Бронзит, Вячеслав Бибишев), имената на други са тясно свързани с изкуството на анимацията (Галина и Валентин Караваеви, Васил Бедошвили, К. Бронзит). С всички Домът има дълготрайни и плодотворни творчески контакти.

Използваме случая да Ви поканим да посетите музея ни и се насладите на изкуството на майсторите на рисувания хумор и сатира в нашите експозиции. Тук ще можете да си купите и сборника “Габровский юмор” – най-новото издание с габровски вицове.

Ще се радваме, ако оригиналното изкуство на руските художници и карикатуристи, притежание на музея “Дом на хумора и сатирата”, Ви приобщи към високите ценности, споделяни от неговите творци и пожелаете да му се насладите.С уважение,

Н.с. Татяна Цанкова

Директор.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>