О сне

Чаша мляко с маточина вика съня

ЛЕНЕНО СЕМЕ И ХОМЕОПАТИЯ ПРИСПИВАТ ХОРМОНИТЕ

25 Ноември, 2009
Д-р Атанас Михайлов

Здравият сън бетонира имунната система. Боледуваме по-рядко, по-устойчиви сме пред вирусите на хремата и простудата. Сънят гарантира “спешно” възстановяване на енергийния запас. От него имат полза не само мускулите, но и мозъкът. Когато се наспим добре, той усвоява по-добре наученото през деня. Нещо повече – сънят пази фигурата стройна, защото дирижира цялата обмяна на веществата. Изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк  обясняват защо се получава така. Когато спим достатъчно, тялото произвежда нужното количество лептин. Този хормон “отговаря” за чувството на ситост. Затова много често чувате крилатата фраза, че сънят е храна. Човек, който се е наспал, се чувства сит. Случва се и обратното. Ако ни мъчи безсъние, организмът бълва грелин. Този хормон пък засилва чувството на глад. За да го потиснем, ядем повече и, естествено, дебелеем. Това е проблем за всеки  четвърти човек на планетата, защото според статистиката 49 процента страдат от някаква форма на безсъние.

“От 2 седмици имам проблеми със съня.Умората ми е толкова голяма, чак ми се вие свят и не мога да стоя на краката си. Очите ми се затварят, а като легна и се опитам да спя, се разсънвам.  Колкото и да стискам очи, не мога да заспя. След 2-3 часа ставам. Направо ми прилошава вече, сутрин се будя подпухнала. Пробвах с валериан и топло мляко с мед. Вечер заспивам по-леко, но на сутринта се будя много рано и пак се чувствам недоспала. Какво мога да взема, за да си осигуря най-после пълноценен сън”, оплакват се пациенти по интернет и търсят съвет.

Повечето специалисти по съня твърдят, че тези, които заспиват трудно, съвсем ще се разсънят, ако останат и се

въртят в леглото с надежда да задрямат

Бодърстването е мисловен модел с отрицателен знак. Всеки си повтаря: „Определено и тази нощ няма да заспя.” Това съзнателно самовнушение

окончателно пъди съня

Много по-разумно е, ако  след 20 минути сънят още не ви е посетил, да станете от леглото и да направете нещо, за да го призовете. Ако безсънието е зачестило, добре е да имате под ръка маточина. Тя успокоява чудесно и няма ограничения за употребата. Може да се дава включително на неспокойни деца и на бременни.  Успокоява и топло мляко. Всички млечни продукти като извара, сирене и кашкавал действат сънотворно. Те съдържат аминокиселина, която служи за производство на хормона на съня – мелатонин. Така че може би най-безвредното приспивателно, което можем да вземем 30 минути преди сън, е чаша топло мляко с лъжичка мед.

За да съчетаем мляко и маточина, е добре първо да затоплим на водна баня млякото и в него да добавим една-две чаени лъжички сушена маточина. Сместа се държи на котлона 3-4 минути, като от време на време се бърка. След това оставяме млякото на изключен котлон за 10 минути и прецеждаме. Млечният чай има добър сънотворен ефект.

Ако вече сме имали серия от безсънни нощи, е добри след работа да отделим привечер преди сън половин-един час за разходка в бързо темпо. Умерените физически натоварвания подобряват кръвообращението, от там снабдяването на мозъка с кръв и качеството на съня.

Когато наближи време за сън, трябва да отпуснем педала на газта, да минем на по-ниска предавка. Налага се съзнателно да успокоим темпото. Времето преди лягане не е за довършване на служебни задачи или допълнително обтягане на нервите с криминални серии или филми на ужасите по телевизията в късните часове. Не е добра идея да ги посветим и на сърфиране в интернет и чатове. Вместо това е по-разумно да побъбрим с приятел, да послушаме музика и да не правим нищо. Това ще ни настрои постепенно за сън.

Мястото на клетъчния телефон не е в спалнята. Най-добре е да го сложим на тих режим. Но ако все пак е необходим, да се поставя на разстояние поне един метър от главата, защото и той също може да смущава съня.

Често не сме в състояние да си наложим да не мислим за нищо, да се откъснем от служебните тегоби и планове за утре. В тези случаи може да помогне хомеопатичният препарат Coffea cruda 15 CH.

Жълта комунига

Петнадесет-двадесет минути  преди сън може да вземете 5 зрънца от препарата. Те се смучат като бонбон. Ако мислите продължават да връхлитат със същата сила, може

да се вземе и втора доза

Coffea cruda е препарат, който ще ни върне на земята в случаите на радостна възбуда – например предстоящо пътуване за екзотична страна, за което отдавна сме мечтали, любовни вълнения или мисли около някоя задача, чието решение не ни се отдава дни наред, а отгоре на всичко ни притискат и със срокове.

Има и друг вид безсъние. Някои хора лягат, заспиват и се будят след час. Въртят се цяла нощ и 5 минути преди да звънне будилникът, отново заспиват. Този тип безсъние е характерен за хората със стресово ежедневие, както и за тези, които работят на високи обороти, без отдих, без покой.

Тяхното хомеопатично лекарство е Nux vomica 9 CH. 5 зрънца от препарата се смучат като бонбон 15-20 минути преди сън. При евентуално събуждане – още една доза от 5 зрънца.

Ако безсънието се превърне в хронично, проблемът става действително сериозен. Будуването през нощта отслабва имунната система, повишава чувствително артериалното налягане, а хормоните губят баланс.

Това се случва по-често на жените. За някои от тях нощите преди месечния цикъл се превръщат в ден. Те могат да пробват някои храни-лекарства, които са в състояние да балансират и да успокоят хормоналната буря. Това са соеви продукти и препарати от тях, както и ленено семе.

Рецептата е проста. Една-две чаени лъжички ленено семе се разбъркват с вода или нектар. Може да се сложат в топло мляко и да се ядат след вечеря и преди сън. Срещу предменструалния синдром помагат и някои хомеопатични препарати като Lac caninum 15 CH. Той се пие от средата на цикъла до появата на менструацията. Достатъчни са 5 зрънца на ден. Ролята на този препарат е да укроти бушуващите хормони, които пречат на съня.

Аромат на комунига за лека нощ

Винаги, когато сънят идва трудно, ароматите помагат. Уханието около нас вика приятни спомени, успокоява и подготвя за сън. Изборът на любими миризми е широк, но въздействието често е индивидуално. Затова всеки трябва да пробва кой е неговият аромат.

Комунигата дава упойващия аромат на окосеното сено. Усещаме аромата й най-силно през август вечер, ако се разхождаме из полето. Това ухание може да пренесем и в спалнята си. Рецептата е проста. Сто-двеста грама сушена комунига се натъпкват в платнена торбичка. Тя се слага някъде близо до главата. Подобни  ароматни възглавнички се продават и готови. Те обикновено са пълни с лавандула.

На съня помагат и цитрусови аромати. Добре е върху възглавницата да капнете 3-4 капки лимонено или портокалово масло. Ако не искате да цапате калъфката, може да ароматизирате някаква малка плюшена играчка-талисман и да я сложите близо да главата. Приятният цитрусов аромат снема стреса и напрежението и дарява хубав сън.

СТАТИСТИКА

Безсънието е най-честото разстройство на съня.  Според различните статистики 13-49% от възрастното население имат различни нарушения, около 20% страдат от безсъние, а при около 10 на сто то е станало тежък хроничен проблем.

В Европа французите водят класацията. 20% от тях не спят пълноценно нощем. След тях се подрежда  Швейцария – 19%, и Германия – 14%, и други. Безсъние мъчи не само възрастните, но и децата. При тези на  възраст от 6 до 14 години над 50% имат подобни оплаквания.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>